Tamboers en Pijpers

Kenniscentrum

Home | T&P | Kenniscentrum

De fluit 

Ze hadden 3 fluiten in een verschillende stemming. Mariniers namen deze mee in een koperen fluitenbuis die aan de koppel hing. Deze buis is nog steeds onderdeel van het galatenue. In 1902 kreeg kapitein der mariniers G.A. Linckers opdracht een lichtere uitrusting voor de Tamboers en Pijpers te ontwerpen. Tot 1983 werd de Des-fluit gebruikt. Pas na 1983 is deze vervangen door de huidige C-piccolo. Bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1814 werden op verzoek van Koning Willem I een aantal militaire signalen in notenschrift vastgelegd. Deze signalen worden vandaag de dag nog als ceremonieel uitgevoerd. 

Vlamslag 

Een belangrijk kenmerk van de techniek van de tamboers is de vlamslag. Dit is een slag van de linkerstok direct gevolgd door de rechter, of omgekeerd. Ook zijn de tamboers beroemd om hun fraai lopende roffels: 2 slagen rechts en 2 slagen links, enzovoort. De tamboers kunnen in marstempo 960 slagen per minuut maken.  

Grotere veelzijdigheid 

De tambour-maître Herman van Kapel voerde in de jaren ‘50 andere technieken in. Deze ingewikkelde ritmische marsfiguren hebben de Tamboers en Pijpers veelzijdiger gemaakt. Dit maakte optredens samen met de Marinierskapel mogelijk. 

Signaalhoorn 

Tamboers en Pijpers moeten ook op traditionele wijze de trompetsignalen op een signaalhoorn kunnen blazen. De Koninklijke Marine gebruikt nog steeds signalen voor ceremoniële doelen. Bijvoorbeeld bij het baksgewijs en de vlag hijsen.